Voor wat ’t waard is… opening 12 juni 14 uur

Voor wat ’t waard is…

 

Een tentoonstelling over waarde en waarden met schilderijen, readymades, fotokunst, prints, installatiekunst en videokunst van:
A+B, Arjan Bosch, Denise Frechet (FR), Goran Bjeljac, Grietje Bouman, Jaap Borgers, Paulo Robalo (PT) en Tom Hughes (USA).

Eén waarde die we allemaal delen is financiële waarde. Maar wat is geld nou eigenlijk waard? Politiek lijkt vooral te draaien om geld en financiële cijfers. Bij grote bedrijven is dat niet heel anders. Met soms dramatische gevolgen voor andere waarden als vrede, milieu, gezondheidszorg, menselijke waardigheid en Universele Mensenrechten. Hoe is het mogelijk dat in een welvarend land mensen in armoede leven? En zijn deze mensen dan ook minder waard?
Met de Corona crisis leek het systeem even in te storten, het falen van het systeem werd nog duidelijker zichtbaar. Er lag een kans om het allemaal beter te doen, eerlijker, waardiger. Maar moeten we nu uiteindelijk concluderen dat niet iedereen er straks beter uitkomt? Dat de tweedeling zowel nationaal als internationaal alleen maar is gegroeid? Dat vaccins door patenten worden beschermd en worden opgekocht door de rijkere landen ten koste van de armere landen? Werden de rijken nu toch nog rijker en de armen weer armer? En gold voor grote vervuilende bedrijven ineens toch niet de heilige marktwerking die eerder de exorbitant hoge bonussen van de top goed praatte?
Het thema waarde en waarden komt op verschillende manieren in de tentoonstelling terug. De ene keer heel direct met humor en sarcasme en de andere keer juist heel subtiel, persoonlijk en integer.
En dan de waarde van de kunst zelf. Hoe waardevol is een kunsttentoonstelling? Kunnen we best een dagje zonder (of een ruim jaartje) en gewoon thuis een dvd-tje opzetten? Of komen we tussen 12 juni en 17 juli langs in galerie Drift om de verpletterende kracht van kunst te beleven…Voor wat ’t waard is?

 

 

A+B
A+B is een kunstenaarsduo dat gevormd wordt door Albert van Loon en Beatrice Peter. Sinds ze in 2012 beiden aan een grote tentoonstelling in Frankrijk deelnamen werken ze nauw samen. In eerste instantie naast hun eigen werk, maar na een duo-tentoonstelling in 2015 werd de samenwerking structureel. Tegenwoordig maken ze alleen nog gezamenlijk werk.
Als kunstenaarsduo creëren ze onder andere kleinere objecten, grotere installaties, animatie, interactieve kunstprojecten en performance kunst. Tweedehands readymade materialen zijn een belangrijk onderdeel van hun werk. De kringloopwinkel is hun kunstenaarsmaterialenwinkel. Readymade objecten worden gemanipuleerd om ze een nieuwe of sterkere betekenis te geven. Het hergebruik stopt echter niet bij de spullen uit de kringloop. Ook woorden en symbolen worden hergebruikt en gemanipuleerd. Losse woorden, maar soms ook complete citaten, worden gerecycled en krijgen zo een nieuwe betekenis in de huidige tijd.
Het werk kent meerdere lagen. Op het eerste gezicht zie je wellicht een simpel grappig kunstwerk en kan je lachen om de cynische humor. Maar meestal is er een tweede, derde of zelfs vierde laag die niet zo grappig meer is. De kunstwerken van A+B zijn een spiegel die de tragedie van de mensheid toont. Ze zijn niet bedoeld om je antwoorden te geven, eerder dagen ze je uit om over jezelf na te denken en over de wereld waarin je leeft.
What you see is what you get. Kijk, kijk nog eens en denk er over na…

Tragedy of the commons

 

Grietje Bouman
Het werk van Grietje gaat over mensen.
Hoe verhouden wij ons onderling en in hoeverre laten we ons leiden door wat de maatschappij en de media aangeven als idealen. Meer specifiek ligt de interesse in de banaliteit en het absurde van het gewone dagelijkse leven. Wie zijn we, weten we nog wel wie we zijn? Hoe oprecht en authentiek zijn we? Hoe echt is onze wereld? Wat denken we nodig te hebben om gelukkig te zijn? Wat betekent schoonheid en rijkdom? Hoe zit het met de liefde en kunnen we ontsnappen aan de dood?
Deze grote vragen worden op subtiele manier onder de aandacht gebracht. Door het gewone en kleine uit het dagelijkse leven onder de loep te nemen worden de grote levensvragen aangestipt en zonder pretenties de gevoeligheden hierover zichtbaar gemaakt. Zelf maakt Grietje ook deel uit van dit onderzoek.
Het werk van Grietje gaat eigenlijk altijd wel op de een of andere manier over waarde(n) Hoe rendabel ben je als niet winstmakend kunstenaar? Als ouder wordend iemand die niet zo vitaal is als de reclames ons voorschrijven? Als leven en bewegen pijn gaan doen en je daar gewoon chagrijnig over bent? Mag het gezien worden? Of spelen we mooi weer?

 

Jaap Borgers (1947)
Rietveldacademie, beeldhouwen en glas.
Houdt zich de laatste jaren ook bezig met installaties en performance-projecten, vaak in samenwerking met andere kunstenaars en andere disciplines. Zijn recente werk heeft bijna altijd wel iets te maken met tijd, verandering of verval. Een paar maanden per jaar woon ik in Finland in een bos aan een meer. Dat bos verandert constant. Bomen vallen om, takken breken af, hout spoelt aan, alles verandert van vorm. Er blijven skeletjes over, verhoutte stukjes mos, de meest bijzondere vormen. Door de grilligheid en veelheid van die vormen word ik getriggerd om nog een stap verder te gaan: een kleine toevoeging van ander materiaal, kleur, een combinatie, waardoor de nieuwe vorm weer een eigen leven gaat leiden. De serie heet ‘Vaania’ naar de plek waar ze ontstaan is.’
www.jaapborgers.nl

Mushroompoppies

 

Paulo Robalo
Paulo Robalo leeft en werkt in Lissabon, de stad waar hij geboren is in 1965. Afgestudeerd op ESBAL (Escola Superior de Belas Artes de Lisboa) toonde hij zijn werk regelmatig tot de midden jaren ’90.
Daarna begon hij zijn vormingstraject in hedendaags Scenic Design. In 2015 stichtte hij samen met 3 collega’s atelier/galerie Passevite op, waar sindsdien een artistiek programma plaats vindt met muur- en schilderprojecten, artistieke residenties en ‘site specifics’.

 

Arjan Bosch
Arjan Bosch (1957) is beeldend kunstenaar, maar ook voordrachtskunstenaar, die met grote regelmaat vernissages met een poëtische speech verluchtigt. Bosch is curator en pr-man bij de Haarlemse kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel en in het dagelijks leven actief als websitebouwer. Bosch ziet zichzelf als een denker die zijn bevindingen verbeeld door creatieve uitspattingen. Hij werkt zijn bevindingen, dwalingen uit in vrij werk wat vaak een surrealistische inslag heeft en tot nadenken uitnodigt.

 

Tom Hughes
Tom Hughes is een sceptisch, cynisch man. Zijn werk brengt dit gevoelig over met een kritische blik op hemzelf, zijn artistieke praktijk en de samenleving. Niemand is veilig, en jij al zeker niet! Het wereldbeeld van Hughes manifesteert zich op verschillende manieren in zijn werk. Zijn onderwerpen, of het nu diepgaand, alledaags of aanstootgevend lijkt (meestal is het alledrie tegelijk), zijn donker en humoristisch.
Wie met zekerheid weet hoe de wereld werkt, zal waarschijnlijk niet erg genieten van Hughes’ satire. Twijfels zijn belangrijk om zijn werk te omarmen.

 

Denise Frechet
Geboren in Quebec, Denise Frechet is beeldend kunstenaar levend en werkend in Parijs. Het maken van sculpturen en installaties zijn haar favoriete manier om zich uit te drukken. Haar werk kan provocerend, sexualiserend en politiek zijn, maar humor en ironie zijn nooit ver weg.
Ze gebruikt vaak gevonden voorwerpen geassembleerd als dromen, waarin verschillende elementen bij elkaar komen en waarbij vrije associatie mogelijk blijft.
https://denise-frechet.odexpo.com/